База знань

Задати питання

Як зареєструвати приватного підприємця?

 

Законом встановлено три способи надання документів для реєстрації приватного підприємництва.

 

Особисте звернення. Приватна особа повинна звернутися до державного реєстратора в районну адміністрацію за місцем проживання.

Законом України « Про державну реєстрацію юридичних осіб і фізичних осіб – підприємців» від 15 травня 2003 року N 755-IV встановлений перелік документів, які необхідно надати для реєстрації приватного підприємництва. Із собою необхідно мати:

 

  • паспорт (якщо документи подаються особисто);
  • реєстраційна картка на проведення державної реєстрації фізичної особи - підприємця. Вона повинна бути заповнена державною мовою й обов'язково друкованими літерами;
  • копія довідки про присвоєння ідентифікаційного номера;
  • квитанція про сплату реєстраційного збору;
  • нотаріально засвідчена письмова згода батьків (усиновителів) або піклувальника, або органа опіки й піклування, якщо заявником є фізична особа, яка досягла 16 років і має бажання займатися підприємницькою діяльністю.

 

Відправлення документів поштою. Документи для реєстрації можна відправити на адресу реєстратора рекомендованим листом поштою з описом вкладення. У цьому випадку на реєстраційній картці необхідно нотаріально завірити особистий підпис. Якщо в документах будуть знайдені невідповідності вимогам законодавства, у реєстрації буде відмовлено й приватній особі буде поштою вислане повідомлення з вказаною причиною.

 

Через уповноважену особу. Зазначені документи можна також подати через уповноважену особу. У цьому випадку особа, якому делегується таке право, повинне пред'явити свій паспорт, документ, що засвідчує його повноваження й увесь пакет документів заявника.

 

На підставі даних реєстраційної картки Держреєстратор вносить до Єдиного реєстру запис про проведену реєстрацію. Дата внесення цих даних у Держреєстр є датою реєстрації фізичної особи як суб'єкта підприємницької діяльності. Строк реєстрації підприємця в Єдиному реєстрі не повинен перевищувати 2-х робочих днів.

 

У зв'язку з набранням чинності Закону України «Про внесення змін у деякі законодавчі акти України щодо скасування свідчення про державну реєстрацію юридичної особи й фізичної особи-підприємця» ( від 07.04.2011 г. № 3205-VI), тепер приватним підприємцям видається виписка з Єдиного державного реєстру замість Свідоцтва.

 

Після закінчення одного робочого дня з дати державної реєстрації фізична особа – підприємець може звернутися до державного реєстратора й він зобов'язаний видати виписку з реєстру. За бажанням можна одержати цю виписку рекомендованим листом, направивши на адресу реєстратора відповідна заява.

 

Для реєстрації приватного підприємця в податковій інспекції, Пенсійному фонді, управлінні статистики не потрібно відвідувати ці органі.  На підставі введеного у 2004 році Закону України «Про державну реєстрацію юридичних і фізичних осіб» ( від 15.05.2003 г. N 755-IV) реєстрація приватних підприємців проводиться за принципом «єдиного вікна». Державний реєстратор наступного дня після внесення відомостей до Єдиного реєстру відправляє повідомлення до цих контролюючих органів для встановлення фізичної особи - підприємця на облік у ці контролюючі органи.

Електронна пошта Телефон

Зареєструватись

Реєструючись, дозволяю обробку наданих даних. Детальніше тут
Запитання та відповіді