iFin logo iFin Обрати тариф
Реєстрація

Найпоширеніші проблеми з ключами ЕЦП та методи їх вирішення

14.06.2019

Щоб користуватися ключами ЕЦП, не обов’язково мати особливих знань та навичок. Функціонал електронних підписів досить простий і зрозумілий. Однак, часто у користувачів виникають питання при завантаженні ключа або при відправці звітності. Як показує практика, багато з них можна вирішити без допомоги спеціаліста. Ми зібрали найпоширеніші.

  1. Забули пароль до ключа

Що робити: Якщо пароль до електронного ключа втрачено, то необхідно повторно звернутись до акредитованого центру сертифікації ключів для отримання нового особистого ключа і Сертифікату відкритого ключа ЕЦП. Пароль доступу до особистого ключа ЕЦП –конфіденційна інформація, якою володіє виключно його власник! Краще обирати зручний для запам’ятовування пароль, або зберігати його у спеціальному додатку для збереження пароля.

image

2) Записали ключ на флешку, а при завантаженні ЕЦП вона виявилася пуста

Файл особистого ключа за замовчуванням має атрибут прихованого файлу і називається «Key-6.dat». Для того, щоб його побачити у провіднику, треба у налаштуваннях папок увімкнути можливість відображення прихованих файлів та папок.

Приховані файли

3) При підписанні документа (відправці звіту) виникає помилка «Невірний пароль або ключ пошкоджений».

Невірний пароль

Можуть бути такі причини такої помилки:

· Вірогідно, що замість файла ключа був завантажений файл сертифіката або інший невірний файл.

· Введено неправильний пароль до ключа.

· Завантажено не відповідний ключ.

Треба перевірити:

· чи відповідає пароль ключу, який використовується (наприклад, пароль до ключа бухгалтера використовується лише з ключем бухгалтера);

· правильність введення пароля:

· мову на розкладці клавіатури,

· CAPSLOCK

· Чи змінювалося ім'я файлу особистого ключа.

4) Звіт не відправляється

Що робити: Перепідключити ЕЦП та відправити документ (звіт) повторно. Якщо у Вас ключі ЕЦП від АЦСК «Україна», то можливо при підключенні було переплутано місцями ключ печатки та шифрування. Якщо в назві ключа присутня літера "C" (напр. C, BC, DC) – це ключ шифрування. Оберіть ключ з літерою "S" (напр. S, BS, DS).

5) При підписанні документу з’являється помилка «сертифікат не знайдено»

Що робити: Щоб перевірити наявність сертифікатів, то необхідно використати розділ «Пошук сертифікатів» на офіційному сайті ресурсу АЦСК, до якого належить Ваш ключ.

Пошук сертифікатів

У даному розділі ввести у одне з полів «Код ЄДРПОУ» або «Реєстраційний номер облікової картки платника податків» відповідний номер та знайти відповідний посилений сертифікат відкритого ключа.

Обов’язково звертайте увагу на дату і термін дії сертифікату!

Якщо дата ключа відповідає даті сертифіката, то його потрібно зберегти на Ваш локальний диск, який обрано для збереження сертифікатів у якості файлового сховища.

Після цих налаштувань повторіть спробу завантаження ключа електронного цифрового підпису ще раз.