iFin logo iFin Обрати тариф
Реєстрація

Обережно, штрафи: як перейти із загальної системи оподаткування на спрощену і не влетіти в копійку

25.06.2019

Автор: Анастасія Куликова, експерт з питань звітності iFin, для Бухгалтер 911.

У цій статті ми зупинимося на невеликому нюансі звітування, який, проте, приносить великі клопоти фізичним особам-підприємцям при переході із загальної системи оподаткування на спрощену.

Податковим Кодексом встановлено, що діючий ФОП може змінити систему оподаткування тільки поквартально. Для цього суб’єкт господарювання подає заяву про перехід на спрощену систему не пізніше, ніж за 15 календарних днів до початку наступного календарного кварталу.

Є тільки один варіант, коли ФОП може стати платником єдиного податку в середині звітного періоду – це новостворений ФОП.

Підпунктом 298.1.2 ПКУ визначено, що зареєстровані в установленому порядку фізичні особи – підприємці, які до закінчення місяця, в якому відбулася державна реєстрація, подали заяву щодо обрання спрощеної системи оподаткування та ставки єдиного податку, встановленої для першої або другої групи, вважаються платниками єдиного податку з першого числа місяця, наступного за місяцем, у якому відбулася державна реєстрація.

Зареєстровані в установленому законом порядку суб’єкти господарювання (новостворені), які протягом 10 днів з дня державної реєстрації подали заяву щодо обрання спрощеної системи оподаткування та ставки єдиного податку, встановленої для третьої групи, яка не передбачає сплату податку на додану вартість, вважаються платниками єдиного податку з дня їх державної реєстрації.

Для ФОПа третьої групи все зрозуміло: він став єдинником з дня державної реєстрації і в кінці кожного кварталу просто подає декларацію платника єдиного податку 3 групи за відповідний квартал.

А от платник єдиного податку 1 або 2 групи може «влетіти» у штраф. Адже законодавець розглядає новостворену фізичну особу – підприємця у період від дати її державної реєстрації до дати переходу на 1 або 2 групу єдиного податку, як платника на загальній системі оподаткування. Тобто, усі новозареєстровані суб’єкти господарювання за замовчуванням перебувають на загальній системі оподаткування.

Важливо! ФОП зобов’язаний подати квартальну податкову декларацію про майновий стан і доходи, тобто декларацію платника на загальній системі оподаткування за період перебування на загальній системі оподаткування. Навіть якщо це був лише один день. Інакше загрожує штраф розміром 170 грн, а якщо протягом наступних 12 календарних місяців підприємця буде оштрафовано за аналогічне порушення, тоді доведеться сплатити уже 1020 грн.

Навіть якщо фізична особа зареєструвалася в останній календарний день місяця і встигла подати заяву про перехід на спрощену систему у цей же день (ситуація майже нереальна, але можлива), вона стає платником єдиного податку тільки з 1 числа наступного місяця. І вважається, що отой єдиний і останній день місяця фізична особа перебувала на загальній системі оподаткування.

Приміром, особа подала до державного реєстратора заяву про державну реєстрацію ФОПом 30 квітня і цього ж дня подала заяву про перехід на 1 групу єдиного податку з першого числа наступного місяця (згідно Податкового кодексу України), тобто з 1 травня.

Отже, така особа зобов’язана подати квартальну податкову декларацію про майновий стан і доходи за другий квартал поточного року, оскільки місяць квітень відноситься до другого кварталу. Декларацію потрібно подати до контролюючого органу у термін з 1 липня по 9 серпня (40 календарних днів).