iFin logo iFin Обрати тариф
Реєстрація

Декларація єдиного податку: заповнюємо швидко й правильно

02.07.2019

Автор: Анастасія Куликова, експерт зі звітності iFin.

Перш за все, нагадаємо, що ФОПи третьої групи, у яких звітний період становить квартал, подають декларацію за формою F0103306.

Зауважимо, що ФОПи-єдинники першої та другої групи, звітують за рік і подають декларацію за формою F0103404. Обидві декларації на вигляд абсолютно однакові. Але різниця є і полягає вона у термінах подання та порядку заповнення.

Декларація платника єдиного податку 3 групи, форма F0103306. Вона подається протягом 40 календарних днів, одразу після закінчення звітного кварталу. Про неї сьогодні і поговоримо.

Вступна частина є абсолютно ідентичною для обох форм декларацій та заповнюється всіма без винятку платниками єдиного податку. Інформація, що наведена в полях з 01 по 07, належить до обов’язкових реквізитів.


У полі 01 проставляємо відповідну відмітку: Звітна – при поданні звітної декларації вперше, Звітна нова – при повторному поданні Звітної декларації до закінчення звітного періоду, Уточнююча – для виправлення помилок поданої декларації, у якої минув граничний термін подання. Довідкова декларація подається з метою отримання довідки про доходи за період, інший ніж квартальний або річний.

У полі 02 проставляємо галочку в одному з полів, обравши період, за який складається декларація. Поле «місяць» заповнюється лише в разі, колі у полі 01 заповнено слово «Довідково».

Поле 03 заповнюється лише у випадку, коли ви хочете виправити помилки у деклараціях заповнених раніше.

Увага! Якщо Ви подаєте Уточнюючу декларацію, то у полях 02 та 03 такої декларації звітний період та звітний період, який уточнюється, заповнюються однаковими значеннями, що відповідають звітному (податковому) періоду, що уточнюється.

У полі 04 зазначаємо найменування органу ДФС.

У полях 05 і 06 потрібно заповнити відповідно прізвище, ім’я та по-батькові підприємця та місце проживання, за яким його взято на облік як платника податків.

У полі 07 проставляється реєстраційний номер облікової картки підприємця або серія та номер паспорта (тільки у випадку, якщо є відмітка у паспорті про право здійснювати будь-які платежі за серією та номером паспорта).

Розділ I – загальні показники підприємницької діяльності також мають заповнювати усі платники єдиного податку.

У полі 08 вказуємо найбільшу кількість найманих працівників, які одночасно перебували у трудових відносинах з ФОПом у звітному періоді. Не враховуємо працівниць, які перебувають у відпустці у зв’язку з вагітністю та пологами чи догляду за дитиною, а ось мобілізованих врахувати треба.

Поле 09 призначене для відображення коду і назви згідно з КВЕД2010 для кожного виду діяльності, які підприємець фактично здійснював у звітному періоді.

Розділ II та III заповнюють платники єдиного податку 1 та 2 груп відповідно. Вони звітують один раз на рік за формою декларації F0103404. Про нюанси заповнення цієї форми декларації ми обов’язково розкажемо ближче до терміну її подання.

Платники єдиного податку третьої групи декларують свої доходи у Розділі IV.

Поле 05 заповнюють платники ПДВ і сплачують податок за ставкою 3%. Сума доходів відображається без ПДВ.

Поле 06 заповнюють неплатники ПДВ, які сплачують єдиний податок за ставкою 5%.

У графах 05 та 06 наводиться дохід наростаючим підсумком з початку звітного року, але не більше 5 млн. грн.

Графа 07 призначена для декларування доходів, які оподатковуються за ставкою 15%. Сьогодні ми не будемо зупинятися на цих випадках. Вони описані у пункті 293.4 ПКУ. Рекомендуємо їх вивчити і по можливості уникати цих випадків, якщо Ви не бажаєте втратити право перебування на спрощеній системі.

Розділ V заповнюють всі групи платників ЄП наростаючим підсумком з початку року.

У полі 08 зазначаємо загальну суму доходу за звітний (податковий) період.

Поля 09 - 14 заповнюємо з особливою уважністю, оскільки у цих полях визначаємо податкові зобов’язання, які потім будемо сплачувати до бюджету.

Поле 09 призначено, щоб вирахувати суму єдиного податку за ставкою 15%.

Відповідно, у полях 10 та 11 відображається сума єдиного податку за ставками 3% та 5%.

Загальна сума єдиного податку за увесь звітний період має відображатися у графі 12.

Графа 13 – справжній «спотикач», бо найчастіше помиляються саме тут.

Спочатку подивимось на графу 14. Тут має бути зазначена сума єдиного податку, яку ми маємо сплатити за останній звітний квартал. Цю суму вираховуємо за формулою: графа 12 – графа 13 (або загальна сума єдиного податку за увесь звітний період) – сума єдиного податку за попередній звітний період.

Тобто у графі 13 ставимо значення єдиного податку, нарахованого сумарно за усі попередні періоди звітного року.

Отже, якщо подаємо декларацію за 1 квартал, то тут точно буде стояти нуль.

Якщо звітуємо за півріччя, то в цю графу потрібно поставити суму нарахованого єдиного податку за 1 квартал цього року.

Якщо подаємо декларацію за 9 місяців або за рік, то в 13 графу декларації ставимо значення рядка 12 декларації попереднього звітного періоду.

Якщо все правильно заповнили, то в графі 14 вийде сума, яку Ви маєте сплатити за останній звітний квартал.


У наведеному прикладі платник єдиного податку у першому кварталі був неплатником ПДВ, а у другому кварталі набув статусу платника ПДВ.

У декларації єдиного податку за І півріччя будемо відображати доход, отриманий з початку звітного року. Тому у графу 05 поставимо доход, отриманий у другому кварталі, який оподатковуватиметься за ставкою 3%. А у графу 06 поставимо суму доходу за перший квартал, коли даний ФОП іще не був платником ПДВ. Відповідно той доход оподатковуватиметься за ставкою 5%.

Загальна сума доходу за півріччя відображатиметься у графі 08.

Суми податків за відповідними ставками підуть у 10 та 11 графи та підсумуються у графі 12.

У графі 13 відобразимо суму єдиного податку, нарахованого за І квартал. А у графі 14 залишиться тільки сума за останній звітний квартал, яка підлягає сплаті згідно даної декларації.

Цю суму потрібно сплатити у 10-денний термін після закінчення терміну подання декларації. Тобто, якщо у поточному 2019 році термін подання декларації платника єдиного податку за І півріччя – 9 серпня 2019 року (включно), то термін сплати єдиного податку за 2 квартал 2019 року – 19 серпня 2019 року (включно).

Розділ VI призначено для виправлення помилок, якщо такі є.

Якщо Ви подаєте Уточнюючу декларацію або Вам потрібно у Звітній або Звітній новій декларації відкоригувати показники декларації, поданої за попередні періоди (в межах терміну позовної давності 1095 днів), то тільки у такому випадку Вам потрібно заповнювати розділ VI:

Графа 15 – помилкове значення графи 14 декларації, що коригується.

Графа 16 – правильне значення графи 14, яке мало б стояти у правильній декларації.

І обов’язково заповнюємо розділ «Розрахунки у зв'язку з виправленням помилки». Це найголовніший момент уточнення. Без нього подавати уточнюючу декларацію немає сенсу.

Графа 17 буде заповнюватися, якщо Вам потрібно збільшити суму нарахованого єдиного податку, а графа 18 – якщо сума нарахування зменшується.

Якщо Ви збільшуєте суму єдиного податку, то нараховується штраф 3% або 5% від донарахованої у графі 17 суми єдиного податку.

Якщо виправлення помилок за минулі звітні періоди здійснюється у складі Звітної або Звітної нової декларації, то розмір штрафу – 5%, якщо виправлення проводиться в Уточнюючій декларації то розмір штрафу – 3% від суми збільшення.