iFin logo iFin Обрати тариф
Реєстрація

І знову про токени!

25.07.2019

І знову про токени!

Питання захищених носіїв (далі – токенів) підняло хвилю тривоги серед великої частини наших людей.

Сьогодні існує певний інформаційний вакуум стосовно використання токенів.

Насправді питань дуже багато, але головне з них, на яке поки що не має чіткої відповіді – до якого часу контролюючі органи будуть приймати звітні документи на незахищених носіях?

Чи не трапиться така ситуація, що наприклад Фіскальна служба або Пенсійний фонд прийме рішення, що з 1 числа найближчого місяця (будь-якого) усі звіти/ПН мають бути підписані токенами?

Що нам відомо точно, так це те, що до 7 листопада 2020 року можна буде користуватися ключами на незахищених носіях. Про це прямо сказано в п.5 Прикінцевих та перехідних положень Закону України від 05 жовтня 2017 року № 2155-VIII «Про електронні довірчі послуги» і підтверджено в Базі знань ЗІР (401.01 Чи діють ЕЦП, які були згенеровані до набрання чинності ЗУ «Про електронні довірчі послуги»?).

Тому, якщо Ви маєте ключі, термін дії яких закінчується впродовж декількох місяців, є сенс продовжити їх зараз.

Багато хто вирішив отримати наразі звичайні ключі, так як до терміну їх закінчення можна з ними працювати.

Пропонуємо і Вам скористатися нашою послугою продовження ключів ЕЦП.

Ми розуміємо всі незручності використання токенів в підписанні електронних документів, та знаємо про їх високу вартість, особливо коли підприємство має 2 і більше ключів.

Проте ми активно працюємо в напрямку адаптації програмних компонентів сервісу до вимог законодавства у сфері електронних довірчих послуг.

Крім того, повідомляємо, що ми підтримуємо петицію на сайті Президента України щодо скасування для бізнесу використання Е-токенів.