iFin logo iFin Обрати тариф
Реєстрація

Ліквідаційний звіт ЄСВ – аналізуємо помилки

11.09.2019

Звітний період для річної звітності з ЄСВ іще не починався, але деякі платники вже подають додаток 5 з ЄСВ за 2019 рік. Це ФОПи, які припиняють свою діяльність. Припинення діяльності – часто тривалий і не самий приємний процес. Сьогодні поговоримо про ліквідаційні звіти.

ФОПи, які вирішили припинити свою підприємницьку діяльність, зобов’язані в установлений термін (30 календарних днів з дня проведення державної реєстрації) подати ліквідаційний Звіт про суми нарахованого доходу застрахованих осіб та суми нарахованого єдиного внеску (далі – Звіт ЄСВ).

Технічним відділом iFin зафіксовано непоодинокі факти отримання нашими клієнтами негативних квитанцій саме по річній звітності з єдиного внеску.

Фахівці сервісу розібралися у ситуації, вияснили причини та діляться з Вами наступною інформацією.

Як відомо, форма Звіту ЄСВ суттєво змінилася у минулому році. З 2018 року впроваджено уніфіковану форму Звіту ЄСВ для всіх категорій платників. Тепер всі платники подають до контролюючого органу звіт з таблицею 1. Таблиця 2 подається тільки за наявності спецстажу.

Тож давайте розглянемо основні помилки ліквідаційного звіту.

  1. Найчастіше просто забувають заповнювати графу 5 Дата державної реєстрації припинення.

  2. Забувають ставити відмітки (галочки) навпроти поля 6 Тип платника (ФО – на загальній системі оподаткування чи на спрощеній системі оподаткування або Особа, яка провадить незалежну професійну діяльність чи Члени фермерського господарства).
    У нашому сервісі реалізовано автоматичне заповнення даного поля із даних таблиці 1. Користувачу потрібно тільки проконтролювати правильність автоматичного заповнення.

  3. Наступна помилка – у графі Початок періоду перебування (в табличці) потрібно ставити дату початку в межах календарного року. Але користувачі помилково вказують дату переходу на відповідну систему оподаткування у попередніх роках.

  4. Графа Дата закінчення періоду. При створенні ліквідаційного звіту туди часто ставлять дату припинення підприємницької діяльності (тобто таку ж як у графі 5). Але це не правильно.
    Потрібно ставити останній календарний день місяця, в якому подано заяву на припинення діяльності. Тобто, якщо заяву на припинення діяльності подали 15 серпня (як зображено на скріні), то дата закінчення періоду буде 31.08.2019 року. Це пояснюється тим, що єдиний внесок ФОПами сплачується за повний місяць, його не ділять на дні. Наголошуємо, що у разі припинення діяльності ЄСВ оплачується за останній місяць, у якому подано заяву на припинення в повному обсязі.

  5. Ну і обов’язково потрібно заповнити графу 7 Тип форми «ліквідаційна».


Титульний лист

Стосовно заповнення таблиці 1 додатку 5, то тут варто зазначити, що законодавством передбачено виключно чотири категорії застрахованих осіб, по яких подається даний звіт: 4, 5, 6 або 9. Графа 2 є обов’язковою для заповнення.

Слід мати на увазі, що у Реєстрі звітних форм передбачено окремі форми Звіту ЄСВ для ФОПів (категорії 5 і 6) та самозайнятих осіб і членів фермерського господарства (категорії 4 і 9).

Графа 3 для різних категорій платників заповнюється по різному. Для платників на загальній системі це сума чистого доходу, для спрощенців – це самостійно визначена сума в межах від мінімальної до максимальної величини бази нарахування єдиного внеску (у 2019 році максимальна величина бази нарахування єдиного внеску становить 15 розмірам мінімальної заробітної плати, тобто, 4173грн.х15=62595 грн.).

Графа 4 – специфічна. Туди можна ставити суму не менше мінімальної заробітної плати та не більше максимальної межі.

Отже, якщо чистий дохід платника на загальній системі був нульовий (графа 3), то у графу 4 відповідного місяця потрібно ставити мінімальну заробітну плату. Якщо дохід був у межах від мінімальної до максимальної межі, то у графу 4 відповідного місяця потрібно ставити таку ж суму, як у графі 3. А якщо дохід був вище максимальної межі, то у графу 4 відповідного місяця потрібно ставити максимальну оподатковувану суму.


Таблиця 1

У сервісі iFin реалізовано автоматичне заповнення полів таблиці 1 при виборі з довідника відповідної категорії застрахованої особи. Але всіх випадків врахувати не можливо, тому у разі виникнення запитань, запрошуємо Вас звертатися за допомогою до нашого контакт-центру.

Контакт-центр сервісу iFin завжди радий допомогти і розібратись в складних ситуаціях.

З 2011 року більше 13 мільйонів успішно поданих звітів з iFin!