iFin logo iFin Обрати тариф
Реєстрація

Як відобразити карантин у податковій звітності?

03.04.2020

Це питання наразі є дуже актуальним серед наших користувачів, які звертаються до контакт-центру iFin за допомогою. Тож, давайте розбиратися.

Законом № 530-IX від 17.03.2020 року внесено зміни до ст. 26 Закону України "Про відпустки" (далі — Закон про відпустки), якими термін перебування у відпустці без збереження заробітної плати на період карантину не включається у загальний термін відпустки без збереження заробітної плати.

Отже, працівники мають право брати відпустки без збереження заробітної плати на увесь період карантину. Як це відобразиться у звітності?

Звіт з ЄСВ за березень.

У таблиці 5 Звіту з ЄСВ перебування працівника у відпустці без збереження заробітної плати на час карантину не відображається.

Інформацію про кількість днів наданої працівнику відпустки за власний рахунок (у т. ч. на час карантину) слід відобразити у графі 14 таблиці 6 Звіту з ЄСВ. При цьому не важливо, охопила така неоплачувана відпустка увесь місяць, чи лише його частину.

Якщо у звітному місяці працівник з різних причин перебував у відпустці без збереження заробітної плати увесь місяць, то у відповідному рядку потрібно заповнити кількість календарних днів місяця (графи 14 і 15). Графи 17 – 21 залишаться пустими.

Тепер розглянемо випадки, коли потрібно, а коли не потрібно дораховувати ЄСВ до мінімально встановленого рівня. Якщо відпустку без збереження заробітної плати через карантин надано суміснику або інваліду, або у звітному місяці працівник був прийнятий або звільнений і відпрацював неповний місяць, то ЄСВ нараховується та сплачується на суму фактично нарахованої йому заробітної плати.

Якщо ж такою відпусткою скористався працівник за основним місцем роботи, то доплата до мінімально встановленого законодавством рівня заробітної плати є обов’язковою, за умови, якщо працівнику нараховано за звітний місяць хоча б 1 грн. заробітної плати.

Нарахування ПДФО та відображення у звіті 1ДФ

Через карантин багато працівників можуть отримати значно нижчу заробітну плату за березень та квітень, а можливо і за інші місяці 2020 року. Відповідно, ці працівники зможуть отримати право на податкову соціальну пільгу. Давайте пригадаємо, як це правильно розрахувати та відобразити у звітності.

Загальною податковою соціальною пільгою (ПСП) можуть скористатися працівники, які або працюють на умовах неповного робочого часу, або які перебували у відпустці без збереження зарплати, або у відпустці по догляду за дитиною до 3 років, або з інших причин, через які працівник не відпрацював місячної норми робочого часу.

Якщо заробітна плата працівника за місяць менша, ніж 2940 грн, то у такого працівника виникає право на загальну ПСП.

Розмір загальної (ПСП) на 2020 рік становить 50% розміру прожиткового мінімуму для працездатної особи (у розрахунку на місяць), установленого на 1 січня поточного податкового року (пп. 169.1.1 ПКУ):

2102 грн х 50% = 1051,00 грн.

Крім того, ПСП застосовується на дітей. Згідно з такою нормою граничний розмір доходу, що надає право на отримання ПСП одному з батьків у випадку та в розмірі, передбачених пп. 169.1.2 ПКУ та пп.пп. «а» і «б» пп. 169.1.3 ПКУ, визначається як добуток граничного розміру доходу для застосування ПСП і відповідної кількості дітей (у 2020 році — 2940 грн х кількість дітей).

Отже, якщо у працівника 2 і більше дітей до 18 років, то граничний розмір доходу для застосування ПСП у 2020 році становитиме: якщо двоє дітей — 5880 грн. (2940 грн. х 2); якщо троє дітей — 8820 грн. (2940 грн. х 3).

Форма 1ДФ за перший квартал 2020 року

Щодо кожного працівника у формі № 1ДФ заповнюють стільки рядків, скільки ознак доходів вона має (п. 3.6 Порядку № 4).

За кожною ознакою доходу фізособи потрібно заповнювати лише один рядок з обов’язковим заповненням графи 2 «Податковий номер або серія та номер паспорта», крім випадків коли працівник декілька разів був прийнятий і звільнений, або коли у різних місяцях звітного кварталу застосовувались різні податкові пільги.

Графа 8 «Ознака податкової соціальної пільги» заповнюється лише для фізосіб, які у звітному кварталі за місцем отримання основного доходу мали ПСП. За відсутності у фізособи ПСП графа 8 залишається пустою.

Кілька рядків з однією ознакою доходу заповнюють лише за наявності у фізособи кількох ознак ПСП за однією ознакою доходу протягом трьох місяців кварталу.

Якщо в одному з місяців кварталу працівник мав право на ПСП, а у інших не мав такого права, то у формі № 1ДФ заповнюють лише один рядок, в якому зазначають відповідну ознаку пільги.

 

Команда iFin бажає всім міцного здоров’я, нехай всі негаразди оминають Ваш дім!

Ми завжди раді допомогти, порадити, підказати, підставити плече усім, хто до нас звертається. Миру і радості вам і вашим сім’ям!

 

Звертайтеся до нас за телефонами:

(044) 22 77 0 66

(093) 17 00 8 66

(067) 35 46 4 02

(050) 41 19 9 36

З 2011 року більше 13 мільйонів успішно поданих звітів з iFin

Долучайтесь https://www.facebook.com/iFinmaster/?ref=bookmarks