iFin logo iFin Обрати тариф
Реєстрація

Як у звітності відобразити найманого працівника, який відмовився від ІПН. Реальний кейс

28.07.2020

На телефонну лінію контакт-центру iFin звернулась бухгалтер одного із обласних центрів зайнятості із наступним запитанням. Як у звітності 1ДФ відобразити особу, яка відмовилася від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків? Дана особа отримала паспорт громадянина України з безконтактним електронним носієм (так звану ID-картку).

Технічний опис бланка паспорта громадянина України з безконтактним електронним носієм (далі- Технічний опис) затверджено Постановою Кабінету Міністрів України від 25 березня 2015 року № 302 «Про затвердження зразка бланка, технічного опису та Порядку оформлення, видачі, обміну, пересилання, вилучення, повернення державі, визнання недійсним та знищення паспорта громадянина України» із змінами і доповненням (далі – Постанова).

Згідно Технічного опису, якщо особа подала Повідомлення про відмову від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків через свої релігійні переконання, то у відповідному полі паспорта проставляється слово «відмова». У такому випадку відповідне поле не заповнюється (пункт 18 прим. 1 додатку 2 до Постанови).

При цьому, згідно пункту 3.1 Порядку заповнення та подання податковими агентами Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податку, і сум утриманого з них податку, (Наказ Міністерства фінансів України від 13.01.2015 № 4 (далі – Порядок)) у графі 2 «Податковий номер або серія та номер паспорта*» відображається реєстраційний номер облікової картки платника податків або серія та номер паспорта фізичної особи (для фізичної особи, яка має відмітку в паспорті про право здійснювати будь-які платежі за серією та номером паспорта), про яку надається інформація в податковому розрахунку.

Отже, користувачу сервісу було надано таку відповідь: якщо у відповідному полі паспорта громадянина України з безконтактним електронним носієм проставлено слово «відмова», у зв’язку з тим, що фізична особа через свої релігійні переконання відмовилась від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків, то у податковому розрахунку за формою 1ДФ, при наданні інформації стосовно такої фізичної особи, відображається номер паспорта, який містить дев’ять цифр.

image

Нагадаємо, що у звітності з ЄСВ відомості про таку особу вносяться згідно шаблону ПХХХХХХХХХ, де П - велика літера П (паспорт), а ХХХХХХХХХ – 9-значний номер паспорта громадянина України з безконтактним електронним носієм (ID-картки).

image

Джерела:

https://zakon.rada.gov.ua/go/z0111-15

https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/302-2015-%D0%BF#Text

http://kyiv.sfs.gov.ua/okremi-storinki/arhiv1/302832.html

Ви можете дізнаватися наші новини в телеграм-каналі, а також долучайтесь в фейсбук

 

З 2011 року більше 13 мільйонів успішно поданих звітів з iFin!