iFin logo iFin Обрати тариф
Реєстрація

Подаємо ЄСВ Додаток 5 за 2020 рік

06.01.2021

Шановні користувачі!


Настала гаряча пора для бухгалтерів, ми турбуємося про успішність подачі вашої звітності та прагнемо полегшити вашу працю з допомогою iFin.

   Сьогодні пропонуємо підказки по заповненню річного звіту про суми нарахованого доходу застрахованих осіб та суми нарахованого єдиного внеску (Додаток 5), термін подання якого до 10.02.2021 року по тій же формі, як і минулого року.

УВАГА! Не подають даний звіт ФОП пенсійного віку і особи з інвалідністю, які отримують пенсію або соціальну допомогу.

   На прикладах розглянемо, як потрібно заповнити даний звіт згідно з офіційними рекомендаціями «ЗІР» у підкатегорії  201.06 у найпоширеніших ситуаціях.

   Знаходимо даний звіт у переліку, правильно обравши період подачі:

РІК 2020

   Нагадаємо, що з березня по травень (включно) 2020 року всіх ФОП  було звільнено від сплати ЄСВ за себе. Тобто, кожен ФОП на власний розсуд міг прийняти рішення щодо сплати даного внеску у повному обсязі за всі місяці 2020 року або НЕ сплачувати його по причині звільнення у зв’язку з проведенням заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби. В залежності від прийнятого рішення з’явились різні варіанти щодо заповнення річного звіту. Адже, саме від правильності заповненого звіту буде залежати, чи вірно зарахується Вам страховий стаж, та чи не з’явиться раптом недоплата по ЄСВ.

   Тож розглянемо найпоширеніші ситуації та приклади заповнення звіту.

Приклад 1 - ФОП платник єдиного податку, який працював весь рік та не сплачував ЄСВ за себе у період карантину за березень, квітень і травень 2020 (для I групи таке звільнення діє і у грудні 2020)

Маємо розпочати  заповнення з таблиці 1, а потім перевірити титульний аркуш.

У титульному аркуші у сервісі iFin все заповнюється автоматично, потрібно звернути увагу лише на розділ 6 та перевірити, щоб правильно були заповнені дати. У нашому прикладі має бути так:

Приклад 2 - ФОП загальна система оподаткування, працював цілий рік, річний дохід (прибуток) становить 54000 грн. Тоді таблиця 1 і титульний аркуш будуть мати наступний вигляд:

   Крім того, звертаємо увагу, на те, що відповідно до п.14 прим.5 розд.XV «Прикінцеві положення» Закону України від 09 липня 2003 року № 1058-IV «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» із змінами та доповненнями для фізичних осіб – підприємців, осіб, які провадять незалежну професійну діяльність, та членів фермерського господарства, які не сплачували страхові внески за періоди з 01 по 31 березня, з 01 по 30 квітня та з 01 по 31 травня 2020 року на підставі п.9 прим.10 розд.VIII «Прикінцеві та перехідні положення» Закону №2464, такі періоди включаються до страхового стажу та вважається, що страхові суми було сплачено у розмірі мінімального страхового внеску, визначеного законодавством для кожного з таких періодів.
   Але, якщо у Вас ситуація не така стандартна, звертайтеся на гарячу лінію, і наші спеціалісти з радістю допоможуть Вам.

   Бажаємо Вам легкої здачі звітності!

   З повагою, команда iFin