База знань

Задати питання

Переплата і заборгованість по податках. Як контролювати та які наслідки?

Найбільш поширеною причиною недоплати або переплати податку є помилки при обчислені податку і визначені бази оподаткування.

 

Нерідкою причиною недоплати податків є неправильно заповнені платіжні документи. Помилки при заповненні назви одержувача, реквізитів його банку приведуть до того, що платіж не буде визнаний, як перерахований. А значить, у платника податків автоматично з'явиться недоїмка по сплаті податку. Якщо своєчасно не виправити помилку і не зробити платіж по правильних реквізитах, то штрафні санкції платникові податків забезпечені.

 

У свою чергу переплата податку приводить до проблем із заліком цієї суми в рахунок майбутніх платежів. Сучасна практика заліку переплат не відпрацьована податковими органами, тому краще стежити за точністю визначення сум до сплати і не допускати переплат.

 

 

Як дізнатися про заборгованість щодо сплати податку

 

Якщо у підприємства є заборгованість по податках або зборах, то її слід погасити якнайскоріше. Чим раніше буде погашена заборгованість, тим меншим буде розмір штрафу. Ну, а якщо штраф все ж такі нарахований, то не варто зволікати з його оплатою. У випадку несплати він буде обов'язково стягнутий з боржника шляхом списання з розрахункового рахунку або шляхом накладення арешту на майно.

 

Для того щоб дізнатися про суми переплат або заборгованостей краще всього зробити звірку з даними податкової інспекції.

 

Це можна зробити, скориставшись електронним сервісом Податкової служби -  «Інформаційне повідомлення про заборгованість по податках і зборах (обов'язковим платежам)». Для цього платникові податків потрібно відправити на адресу податкової інспекції електронну заявку.  Якщо податкова заборгованість відсутня, то    заявникові буде надіслана довідка на його електронну адресу.

 

Більш простіший спосіб перевірити стан своєї платіжної дисципліни по податках – це скористатися сервісом iFin. Сервіс iFin автоматично розраховує суми податків, що підлягають до сплати.

 

Користувач iFin може безпосередньо в сервісі підготувати електронний запит з будь-якого податку і відправити його на адресу податкового органу свого району. У відповідь користувач сервісу  iFin отримує повідомлення від податкового органу про заборгованість, переплаті або відсутність заборгованості щодо конкретного податку. Повідомлення приходить у форматі електронних таблиць.

 

 

Штрафні санкції за порушення податкової дисципліни

 

Податковий Кодекс зобов'язав сплачувати податки у строго встановлені для них терміни. За несплату або сплату податку в невстановлений термін передбачено нарахування штрафу: 

 

Якщо податкові органи самостійно виявляють недоплату податку, то на боржника вони накладають штраф в розмірі від 25% недоїмки до 75% - в разі триразового порушення протягом 3 років.

 

А якщо накладений штраф не буде сплачений, додатково накладається штраф 170 грн. для підприємців і 510 грн. – для юридичних осіб.   

 

Якщо платник податків вчасно не сплачує суми самостійно визначеної суми податку, то йому загрожує штраф в такому розмірі:

 

  • 10 відсотків погашеної суми податкового боргу - при затримці до 30 календарних днів включно, наступних за останнім днем терміну сплати податку;
  • 20 відсотків погашеної суми податкового боргу - при затримці більше 30 календарних днів.
Електронна пошта Телефон

Зареєструватись

Реєструючись, дозволяю обробку наданих даних. Детальніше тут
Запитання та відповіді