База знань

Задати питання

Які наслідки від помилки в поданій податковій декларації?

Типова ситуація – Ви подали податкову декларацію і лише після цього виявили, що в ній допущена помилка. Як бути в цьому випадку?

 

Існує три варіанти виправлення помилок, виявлених платником податків в податковій декларації:

 

·         подача нової декларації з виправленими показниками;

·         подача уточнюючого розрахунку до податкової декларації;

·         уточнення показників у складі податкової декларації за будь-який наступний податковий період, протягом якого виявлені помилки.

 

Вибір варіанту виправлення помилки залежить, перш за все, від термінів виявлення помилки.

 

Якщо помилка виявлена в тому ж звітному податковою періоді, а термін подачі податкової декларації ще не закінчився, можна подавати нову податкову декларацію. Як звітна декларація інспектором розглядатиметься декларація, яка подана останньою. В цьому випадку подавати уточнюючий розрахунок не потрібно.

 

При цьому санкції за неправильно нараховані зобов'язання, або за заниження податкових зобов'язань не застосовуються.

 

Помилка виявлена платником податків в одному з наступних звітних періодах. В цьому випадку він може подати або уточнюючий розрахунок до податкової декларації, або податкову декларацію за поточний період, в якому була виявлена помилка, з виправленими показниками.

 

Подається уточнюючий розрахунок. Якщо із-за помилки в декларації сталося заниження податкового зобов'язання, то платник податків повинен до подачі уточнюючого розрахунку сплатити:

 

·         суму недоплати по податку,

·         штраф у розмірі 3% від суми недоплати.

 

Уточнюючий розрахунок краще подавати до початку планової документальної перевірки. Якщо уточнюючий розрахунок поданий після перевірки, то контролюючий орган може ініціювати проведення позапланової перевірки платника податків за відповідний період.

 

Платник податків звільняється від відповідальності, якщо уточнюючий розрахунок подається після проведення виїзної перевірки по даному податку за даний період, і ця перевірка не знайшла факту заниження податку.

 

Подається податкова декларація з уточненими даними. Якщо із-за помилки в декларації було занижено податкове зобов'язання, то платник податків повинен у складі декларації врахувати:

 

·         суму недоплати шляхом відповідного збільшення суми грошового зобов'язання по цьому податку,

·         штраф у розмірі 5% від суми недоплати.

 

Погашення суми недоплати і оплата штрафу здійснюється у складі податкового зобов'язання по даній декларації і у термін, передбачений для цієї декларації.

 

Для виявлення помилок в майбутніх звітних періодах і накладення штрафних санкцій за дане порушення застосовується термін давності.

 

Так, податковий орган має право визначати суму податкового зобов'язання не пізніше, ніж 1095 днів:

 

  • з дня закінчення граничного терміну подачі податкової декларації;
  • з дня подачі уточнюючого розрахунку.

 

Порядок самостійного виправлення помилок в поданій податковій декларації визначений статтею 50 Податкового Кодексу України.

Електронна пошта Телефон

Зареєструватись

Реєструючись, дозволяю обробку наданих даних. Детальніше тут
Запитання та відповіді