База знань

Задати питання

Як припинити діяльність приватного підприємця?

Процедура припинення діяльності фізичної особи-підприємця (ФОП) регламентована в Законі України "Про державну реєстрацію юридичних осіб і фізичних осіб - підприємців" від 15 травня 2003 року N 755-IV.

 

Для припинення діяльності ФОП є кілька мотивів:

  • ініціатива самого підприємця,
  • смерть підприємця,
  • судове рішення про визнання ФОП недієздатним, вмерлим або припинив діяльність.

 

Припинення діяльності ФОП проходить кілька етапів.

 

У Державного реєстратора.

Тут необхідно пройти 2 процедури:

  1. внесення до Реєстру запису про рішення щодо припинення діяльності;
  2. внесення до Реєстру запису про припинення діяльності ФОП

 

Внесення до Реєстру запису про рішення щодо припинення діяльності.  Для внесення такого запису підприємець повинен подати Реєстраторові особисто, через довірену особу або рекомендованим листом (з описом вкладення) такі документи:

 

  • паспорт (якщо підприємець подає документи особисто)
  • заяву про припинення підприємницької діяльності ФОП;
  • документ, що підтверджує внесення плати за публікацію повідомлення про прийняття ФОП рішення щодо припинення підприємницької діяльності.

 

Після цього реєстратор  розміщує в спеціалізованому ЗМІ оголошення про рішення підприємця припинити свою бізнес діяльність. Якщо всі документи в порядку, і у Реєстратора немає підстав залишити їх без розгляду, то він не пізніше наступного дня вносить запис до реєстру й повідомляє про це органи статистики, податкової служби й Пенсійний фонд.

 

Це важливо знати! Після внесення до Реєстру запису про рішення припинити діяльність і до дати реєстрації у Реєстрі припинення своєї колишньої діяльності, підприємець не може ініціювати повторну реєстрацію нового ПП.

 

Внесення до Реєстру запису про припинення діяльності ФОП. Після закінчення 2-х місяців від дня публікації повідомлення у пресі про намір припинити підприємницьку діяльність ФОП зможе подавати документи для остаточного припинення підприємницької діяльності. Це всього лише 4 документа:

 

  • паспорт (якщо ФОП особисто подає документи реєстраторові)
  • реєстраційна картка на проведення реєстрації припинення підприємницької діяльності ФОП, заповнена державною мовою й друкованими літерами;
  • довідка з податкової інспекції про відсутність заборгованості по податках, зборах (обов'язковим платежам) ф. № 22 ОПП;
  • довідка з Пенсійного фонду про відсутність заборгованості.

 

Цей перелік документів повний і реєстратор не має права вимагати ще які-небудь документи.

 

Держреєстратор може залишити без розгляду подані документи якщо:

 

  • документи надані не за місцем реєстрації проживання фізичної особи;
  • реєстраційні документи заповнені не державною мовою або заповнені не друкованими літерами або не завірені нотаріально (при передачі через довірену особу);
  • документи подані не в повному обсязі, установленому Законом.
  • документи подані раніше, чим через 2 місяця після публікації повідомлення в спеціалізованому ЗМІ про намір припинити підприємницьку діяльність

 

У день внесення до Реєстру запису про реєстрацію припинення діяльності ФОП, Реєстратор направляє повідомлення про це до податкової служби, у статистику й Пенсійний фонд за місцем реєстрації ФОП. Після цього йому видається виписка з Реєстру.

Процедура припинення діяльності закінчена. Фізична особа - підприємець став просто фізичною особою.

Електронна пошта Телефон

Зареєструватись

Реєструючись, дозволяю обробку наданих даних. Детальніше тут
Запитання та відповіді