iFin logo iFin Обрати тариф
Реєстрація

Актуальні карантинні нововведення

18.05.2020

Доброго дня, дорогі друзі!

Карантин триває, а це означає, що потрібно тримати руку на пульсі та слідкувати за нововведеннями від державних органів. Давайте сьогодні розглянемо основні новини, які потрібно взяти до уваги.

Карантинні нововведення в сфері оподаткування:

ЄСВ

• До 31 травня 2020 року штрафні санкції тимчасово не застосовуються за такі порушення:

- несвоєчасна сплата (несвоєчасне перерахування) ЄСВ;

- неповна сплата або несвоєчасна сплата суми єдиного внеску одночасно з видачею сум виплат, на які нараховується єдиний внесок (авансових платежів);

- несвоєчасне подання звітності з ЄСВ до податкових органів.

• До 31 травня 2020 року не буде нараховуватись пеня за несплату або несвоєчасну сплату ЄСВ. А пеня, яка була нарахована за періоди з 1 березня по 31 травня 2020 року, підлягатиме списанню.

Єдиний податок

Органам місцевого самоврядування надали право вносити зміни до рішення про встановлення місцевих податків та зборів щодо зменшення ставок єдиного податку. Насамперед, це стосується  зменшення розмірів фіксованих ставок єдиного податку для платників єдиного податку 1 та 2 груп.

Отже, місцеві ради можуть знизити, або взагалі обнулити ставки єдиного податку для 1 і 2 груп. У деяких містах ФОПи, діяльність яких підпадала під заборону, подають заяви до місцевих органів ДПС про скасування нарахувань єдиного податку за березень-травень поточного року.

ПДВ

• З 17 березня 2020 року і до останнього дня місяця,  в якому закінчиться карантин, діє пільга з оподаткування ПДВ на лікарські засоби та інші товари медичного призначення, які ввозяться для боротьби з коронавірусом.

Отже, з починаючи 17 березня 2020 року операції з постачання на митній території України раніше ввезених товарів  (в тому числі лікарських засобів, медичних виробів та/або медичного обладнання), необхідних для виконання заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню, локалізацію та ліквідацію спалахів, епідемій та пандемій коронавірусу, перелік яких визначено Кабміном, звільняються від оподаткування незалежно від того, коли відбулося їх ввезення на митну територію України – до 17 березня 2020 року чи після такої дати.

Податок на доходи фізичних осіб

• Терміни подання декларацій про майновий стан продовжені.  Громадяни та фізичні особи, які провадять незалежну професійну діяльність мають:

- до 30 червня 2020 року (включно) подати декларацію за звітний (податковий) 2019 рік;

- до 1 жовтня 2020 року сплатити податкові зобов’язання, визначені у деклараціях.

• За результатами 2020 року платники податку на доходи фізичних осіб при декларуванні доходів, зможуть включити до податкової знижки суму грошових коштів або вартість:

 - дезінфекційних засобів та антисептиків;

- засобів індивідуального захисту;

- медичних виробів для скринінгу хворих;

- лікарських засобів для надання медичної допомоги хворим, продуктів харчування та ін. товарів за переліком, визначеним Кабінетом Міністрів України, переданих з метою запобігання та поширенню коронавірусної хвороби закладам охорони здоров’я, органам влади, що реалізують державну політику у сфері охорони здоров’я, благодійним організаціям та громадським об’єднанням.

Єдиний рахунок для сплати податків

Кабінет Міністрів України 29 квітня 2020 року затвердив Порядок функціонування єдиного рахунка для сплати податків і зборів, єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, що потенційно може значно спростити життя бізнесу за рахунок уникнення технічних проблем при перерахуванні платежів та оптимізації діяльності податкових органів.

Тобто замість сплати кожного податку, збору та ЄСВ на окремі рахунки, платник матиме можливість робити це на один рахунок. Така можливість в нього з'явиться з 1 січня 2021 р. завдяки Закону №190.

Щоб мати можливість сплачувати податки, збори та ЄСВ на єдиний рахунок, платник має повідомити про це ДПС. А якщо потім передумає і вирішить сплачувати по-старому, то потрібно буде повідомити податківців про відмову.

 

Команда iFin бажає всім міцного здоров’я, нехай всі негаразди оминають Ваш дім!

Ми завжди раді допомогти, порадити, підказати, підставити плече усім, хто до нас звертається. Миру і радості вам і вашим сім’ям!

Звертайтеся до нас за телефонами:

(044) 22 77 0 66

(093) 17 00 8 66

(067) 35 46 4 02

(050) 41 19 9 36

З 2011 року більше 13 мільйонів успішно поданих звітів з iFin

Долучайтесь https://www.facebook.com/iFinmaster/